Gemeente Dalfsen is als eerste gemeente in Nederland gestart met de Duurzaamheidskaart Pro, de digitale tool om gebiedsgerichte analyses uit te voeren rond de potentie van zonnepanelen. Met deze interactieve kaart kunnen alle organisaties binnen de gemeente onder meer bekijken welke daken in welke straten, wijken of postcodegebieden geschikt zijn voor zonnepanelen, hoeveel huishoudens hiermee van groene stroom zijn te voorzien en welke CO2-reductie dat oplevert.

Met het gebruik van de Duurzaamheidskaart Pro zet de Gemeente Dalfsen een volgende stap in haar duurzame ambities. Dalfsen maakt al sinds 2013 gebruik van de reguliere Zonnekaart, de online tool van MapGear waarmee inwoners en bedrijven kunnen bekijken of hun dak geschikt is voor zonnepanelen.

Handig hulpmiddel bij collectieve projecten
De stap naar de professionele variant van de Zonnekaart stelt beleidmakers en andere professionals binnen de gemeente in staat om gebiedsgerichte analyses uit te voeren. Op de intuïtieve en interactieve kaart kunnen ze per wijk of gebied de potentie van energie uit zonnepanelen zien en de opbrengst daarvan. De tool geeft bovendien nuttige informatie over bijvoorbeeld energielabels van woningen en de potentiële opbrengst per gebouw. De kaart is ook een handig hulpmiddel bij lokale initiatieven voor collectieve zonneprojecten: de zogenaamde postcoderoosprojecten. De Gemeente Dalfsen stelt de applicatie kosteloos beschikbaar aan geïnteresseerde organisaties binnen haar grenzen. Voorlopig voor het doorrekenen van zonnestroomprojecten en in de toekomst mogelijk ook voor berekeningen van andere duurzame energiebronnen zoals windenergie, geothermie en riothermie

Share This