Wie geodata goed wil gebruiken, kijkt graag naar de voorkant. Hoe gebruiksvriendelijk zijn kaartapplicaties en hoe snel geven ze overzicht en inzicht? Voor gebruikers gaat aan die terechte vraag een andere vraag vooraf: waar draait wat? Halen we de ICT-infrastructuur in huis of kiezen we voor SaaS? En maakt de leverancier gebruik van de cloud of van eigen servers? Bij MapGear kiezen we aan de achterkant bewust voor de betrouwbaarheid van eigen servers.

Dat de wereld steeds meer in de cloud doet, is niet gek. De toegankelijkheid, het gemak, de schaalbaarheid en de lage kosten zijn zeker voordelen. Toch draaien wij onze slimme applicaties voor geodata graag op onze eigen servers. En dat doen we weloverwogen.


Goed bewaakte bunkers

Voor de bedrijven en overheden die we bedienen, staat de veiligheid van hun gegevens voorop. Niet zelden gaat het om gevoelige informatie over projecten die op stapel staan of om persoonsgegevens. Zulke data mogen niet het risico lopen op straat te belanden. Dat is al één belangrijke reden om eigen servers te verkiezen boven de cloud. Servers die veilig afgeschermd draaien in goed bewaakte bunkers in Amsterdam en Groningen. Bewust in Nederland ook, want in andere landen geldt andere wetgeving en weet je nooit wie er nog meer mee kan kijken.

Terabytes met geogegevens

Een andere reden is dat onze geosystemen werken met enorm grote en specifieke datasets. Veel terabytes met bijvoorbeeld geogegevens van complete gemeenten en provincies in heel Nederland. Die willen we aan de voorkant foutloos, snel en overzichtelijk visualiseren in kaartlagen. Onze ervaring is dat het beheren en gebruiken van die bijzondere datasets op eigen servers het meest snelle en betrouwbare resultaat levert. En daar is het bij dagelijks gebruik natuurlijk om te doen.

Releases zonder downtime

Kaartapplicaties zijn nooit klaar: we voegen voortdurend nieuwe functionaliteiten toe in nieuwe releases. Van dat updaten mag de klant niets merken, vinden wij. Die moet zonder downtime en gedoe direct profiteren van zo’n nieuwe versie. Updaten gaat feilloos op de krachtige, dedicated servers waarop we de systemen beheren. De afgelopen drie jaar was de uptime van onze systemen 99,99%. Dat is voor ons een derde reden om eigen servers te gebruiken en geen risico te lopen met de extra schakel van cloudcomputing.

De kosten in de hand

Een laatste reden is de betaalbaarheid. Door te investeren in eigen servers in plaats van clouddiensten te betalen, houden we de kosten voor onze klanten in de hand. En kunnen we complete kaartapplicaties op maat aanbieden voor scherpe tarieven. Een abonnement op een volledig operationeel GIS-platform voor een laag bedrag per maand bijvoorbeeld. Daarmee komt het slimme gebruik van geodata voor nog meer organisaties binnen bereik.

De cloud helemaal loslaten doen we natuurlijk niet. Cloudcomputing kan voor sommige klanten een prima oplossing zijn, bijvoorbeeld voor het stallen van minder complexe datasets, zoals docs en afbeeldingen. Maar de basis van onze geosystemen laten we lekker draaien op onze eigen servers. Veilig en ver weg aan de achterkant.

Egbert Griffioen
Oprichter MapGear

 

Share This