Een mooie mijlpaal! Alle verkeerslichten in Deventer zijn inmiddels iVRI’s. Daarmee is Deventer de eerste Nederlandse gemeente met slimme verkeerslichten. Wij verzorgden vanuit MapGear de verbindingsinfrastructuur voor Gemeente Deventer, onder leiding van Projectleider Nico van Beugen. Een mooie voortgang van het landelijke project ‘Talking Traffic’ van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Verbonden netwerk
Zo zorgt onder meer de verbinding infrastructuur er nu voor dat de 50 verkeerslichten met elkaar verbonden zijn én met het verkeer kunnen communiceren. Dankzij dit grote netwerk van corresponderende installaties kan de verkeersdoorstroming geregeld worden.

Verkeersdoorstroming
Met als gevolg: betere verkeersdoorstroming op drukke verbindingswegen als de Mr. H.F. De Boerlaan met het Pothoofd en kruispunten op de Mr. H.F. De Boerlaan en Industrieweg. Dat betekent sneller groen voor hulpdiensten en fietsers dankzij de ingebouwde chips in voertuigen die de stoplichten kunnen uitlezen.
Ook biedt de nieuwe techniek duurzaamheidsmogelijkheden. Zo zou vrachtvervoer ook makkelijker kunnen doorrijden en minder vaak op de rem hoeven, met minder uitstoot als gevolg.

Daarnaast kunnen de slimme stoplichten ook met apps als Flitsmeister communiceren. Zo kunnen automobilisten bijvoorbeeld de tijd tot groen zien, of ervoor kiezen drukke kruispunten te vermijden. Eindeloze mogelijkheden dus…

Regionale samenwerking
Talking Traffic in Deventer is een samenspel tussen: Ministerie I&W, Gemeente Deventer, Cleantechregio, DTV consultants ITF, RHDHV ITF en flowtack, Technolution DVM centrale DevIS, Mapgear Deventer, Intermediate netwerk Deventer, Dynniq, TLC, Imflow, beheer netwerk, installatiewerkzaamheden, Swarco, TLC, Vialis TLC, KoHartog TLC en Be-mobile PBC.

Share This