Nationaal schoolontbijt

Nationaal Schoolontbijt

Ruim 23.000 ontbijtpakketten die via honderden supermarkten hun weg vinden naar zo’n 3.000 basisscholen, waar meer dan een half miljoen kinderen samen aan tafel gaan: het Nationaal Schoolontbijt is elk jaar een grote logistieke operatie. Bij de 15e editie van dit educatieve ontbijtevenement hielp MapGear de organisatie om dit proces slim in te richten.

Slim rekenmodel

Eline van der Velden van het Nationaal Schoolontbijt: “Wij willen het alle deelnemende scholen zo makkelijk mogelijk maken. Daarom is het zaak elke school te koppelen aan de dichtstbijzijnde supermarkt. Daarbij is niet de hemelsbrede afstand, maar de feitelijke reisafstand van belang, want scholen halen de ontbijtjes voor hun leerlingen zelf op bij de supermarkt. Wat het koppelen extra lastig maakt, is dat elk supermarktfiliaal een maximaal aantal scholen kan bedienen. We hadden dus behoefte aan een slim rekenmodel met geodata.”

In één oogopslag

MapGear hielp de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt met dit model. Egbert Griffioen van MapGear: “We hebben alle postcodegegevens van scholen en supermarkten omgezet in GPS-coördinaten en daartussen de reistijden berekend. In het rekenmodel namen we mee dat er een maximum is aan het aantal scholen dat een supermarkt kan bedienen. In dat geval werd het volgende dichtstbijzijnde filiaal geselecteerd.” Van der Velden: “Met dat model zagen we direct wat de reisafstanden voor de scholen werden en dus ook of die voor ons acceptabel waren. MapGear bracht alles zelfs letterlijk in kaart zien, zodat we in één oogopslag de regio’s in het land konden zien waar we voor scholen naar alternatieve oplossingen moesten zoeken.”

Burgemeestersontbijtjes

“Dat bespaart ons veel uitzoekwerk en communicatie met scholen”, constateert Van der Velden. “En het levert de scholen minder reistijd op.” Griffioen: “Wij vonden dit een mooie case om het rekenen met geodata, onze reistijdenanalyse en ons kaartplatform GeoApps voor in te zetten. Naast de ontbijtjes op scholen zijn er ook ontbijtjes met schoolklassen en burgemeesters in het stadhuis. Binnenkort is bekend welke gemeenten en burgemeesters in het hele land hieraan deelnemen. Ook die Burgemeestersontbijtjes lenen zich er mooi voor om op een kaart te laten zien.”

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over deze klantcase of ziet u mogelijkheden voor uw organisatie? Laat dan hier uw contactgegevens achter. We nemen binnen twee werkdagen contact met u op.