Niet alleen bussen en hulpdiensten, maar ook vrachtwagens kunnen makkelijker groen krijgen bij verkeerslichten in Deventer. Dat moet de doorstroming en de luchtkwaliteit verbeteren.

Dat wordt geregeld via ‘slimme’ verkeerslichten. Die analyseren data die auto’s en andere voertuigen verzenden, en passen hun regeling aan naar de actuele drukte. In de hele Stedendriehoek staan inmiddels dit soort intelligente verkeersregelinstallaties (ivri’s) en er komen er nog meer. De bedoeling is dat er binnenkort 62 in Deventer, Apeldoorn en Zutphen staan. De Stedendriehoek is daarmee landelijk een koploper op dit gebied.

 

Proef

In Deventer is nu een proef van start gegaan waarbij ruim veertig voertuigen een apparaat hebben dat automatisch ‘praat’ met ivri’s. Het gaat om ov-bussen van Keolis en Arriva, brandweerwagens, politieauto’s, ambulances en vrachtwagens van transportbedrijf Vos. Het apparaat kan onder meer aan de bestuurder doorgeven bij welke snelheid het eerstvolgende verkeerslicht op groen staat. Omgekeerd kan de ivri iets langer op groen blijven als die een signaal krijgt dat een bepaald voertuig vlakbij is.

 

Veiligheid

Als bijvoorbeeld een vrachtwagen minder vaak hoeft af te remmen en optrekken, is dat goed voor zowel de luchtkwaliteit als doorstroming en verkeersveiligheid, is de redenatie.

 

Spoed

Een andere toepassing van de ivri’s is het sneller groen geven aan hulpdiensten die met spoed door de stad rijden. De slimme verkeerslichten in Deventer staan nu op de Amstellaan, de Deventerpoort, het Hanzetracé, Zutphenseweg en Noorwegenstraat.

De proef loopt tot eind januari en geldt landelijk als een belangrijke test voor deze technologie.

De Stentor Johannes Rutgers 

Share This