Stadsingenieurs Utrecht

TouchTables sparen papier en helpen het proces

Inventieve oplossingen om minder papier te gebruiken: daar was de gemeente Utrecht naar op zoek. Stadsingenieurs Utrecht, de technische adviseur van de Domstad, vond zo’n oplossing in de TouchTables van MapGear. Hun ontwerpers gebruiken de digitale tafel bij hun processen om de openbare ruimte te ontwikkelen, in te richten en te onderhouden. Dat spaart niet alleen papier, maar ook tijd. En het helpt de kwaliteit van het proces.

Snel mee aan de slag

Sinds een aantal maanden werkt Stadsingenieurs Utrecht met twee TouchTables. Marco Vader (ICT-adviseur): “De tafels hebben alle benodigde software, zodat we er snel mee aan de slag konden. Met Adobe Touch, Bluebeam en Autodesk 360 bijvoorbeeld. We gebruiken de TouchTables nu vooral om tekeningen te controleren, maar we zien dat er veel meer mogelijkheden zijn. Zoals het controleren van 3D-modellen en het voeren van overleggen, waarbij we alle informatie bij de hand hebben. Samen rond zo’n tafel staan maakt het heel interactief: op die manier kom je sneller tot een consensus. En inderdaad: we besparen er ook veel papier mee. Dat is een bewuste keuze van deze vooruitstrevende gemeente.”

Tafels met aantrekkingskracht

Over het gebruik is Stadsingenieurs Utrecht enthousiast. “We merken dat iedereen de TouchTables wil uitproberen. Niet alleen onze ontwerpers. De tafels hebben echt een grote aantrekkingskracht. Mensen uit heel andere delen van onze organisatie komen bij ons kijken hoe we ermee werken. We laten nu iedereen wennen aan de tafels en ontdekken in de praktijk voor welke processen we ze goed kunnen inzetten”, zegt Marco Vader. “Bovendien is het fijn dat MapGear ons in deze fase helpt en advies geeft om de TouchTables slim te gebruiken. Als vraagbaak staan hun mensen altijd voor ons klaar.

Compleet beeld van de openbare ruimte

MapGear vindt het mooi om te zien hoe de TouchTables hun nut in de praktijk bewijzen. Marcel Bessels: “We merken echt dat deze digitale oplossing een antwoord is op de vraag om enerzijds papier te sparen en anderzijds processen te versnellen en verbeteren. We zijn benieuwd hoe breed Stadsingenieurs Utrecht de tafels gaat inzetten, want de mogelijkheden zijn eindeloos: van ontwerpen tot visualiseren in 2D en 3D en van planvorming tot feedback verzamelen. Voor ontwerpers is het ideaal dat ze op de TouchTable direct interactieve kaarten kunnen raadplegen met bijvoorbeeld bestemmingsplannen, milieuaspecten en gps-foto’s. Dat geeft een compleet beeld van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de openbare ruimte. Los daarvan ervaren we de samenwerking met Stadsingenieurs als heel prettig.”

Meer informatie?

Wilt u weten wat de TouchTable voor uw organisatie kan betekenen? Of wilt u een vrijblijvende demonstratie van de mogelijkheden? Neem contact met ons op en wij adviseren u graag!