Tauw
Tauw

Tauw

Ingenieurs- en adviesbureau Tauw maakt als sinds enkele jaren gebruik van de kennis en geo diensten van MapGear. Momenteel ontwikkelt MapGear in opdracht van Tauw de landelijke Riothermie viewer, een interactieve kaart die laat zien welke mogelijkheden het rioleringssysteem biedt voor terugwinning van warmte. Tauw gebruikt de kaartviewer – gebaseerd op het GeoApps platform – als onderdeel van adviestrajecten voor huidige en nieuwe klanten, veelal gemeenten.

Deze online kaartviewer die MapGear namens Tauw inricht, is ondersteunend aan het werk van Tauw. Simon Bos van Tauw: “Wij zijn op zoek naar nieuwe vormen van energie, om uiteindelijk minder gas te hoeven gebruiken. We zien dat gemeenten ook voor die vraag staan. Nu kunnen we gebruikmaken van restwarmte van het riool – een prachtige kans voor gemeenten, die de warmte-energie goed kunnen gebruiken in bijvoorbeeld openbare gebouwen of plekken voor gemeenschappelijk gebruik. We weten bijvoorbeeld dat het mogelijk is om een heel zwembad te verwarmen met de verwarming uit rioleringen!”

Tauw toont de mogelijkheden van riothermie aan gemeenten via de kaarten van MapGear. Niet alleen de rioleringen zijn hierop te zien, maar ook de plekken waar de warmte gebruikt kan worden is in kaart gebracht. “We laten zo proactief de mogelijkheden voor riothermie zien aan gemeenten. De kaartviewer biedt een goede indicatie van de lokale mogelijkheden, waardoor we een completer advies kunnen geven. Zo nemen we de twijfel bij gemeenten weg.” Het kaartensysteem van MapGear is een welkome aanvulling: “We komen niet meer met een lang rapport aan, maar maken het systeem én de mogelijkheden op een kaart inzichtelijk. Dat wordt goed ontvangen – en dat zien wij terug in onze resultaten: hoewel het systeem nog niet af is, hebben we nu al meerdere gemeenten overtuigd! Zo gaan de gemeenten Huizen, Leeuwarden en Hoorn voorop. ”

Egbert Griffioen van MapGear is enthousiast over de samenwerking. “Wij leveren het kaartsysteem en uploaden hierin de aangeleverde kaartdata. We krijgen de bestanden van de specialisten van Tauw zodanig aangeleverd, dat deze na het importeren automatisch en met de juiste kleur in de kaart terecht komen. We hoeven dus nauwelijks handmatig iets aan te passen, efficiënter kan bijna niet.” De pragmatische werkwijze van Tauw bevalt Egbert goed: “De voorbereidingsfase was een leuk en leerzaam traject, waarbij we vaak bij elkaar hebben gezeten om te overleggen over de beste aanpak. We hebben samen de inhoud van de Riothermie viewer bepaald. Inmiddels zijn we zover dat we daadwerkelijk gemeentelijke viewers aan het inrichten zijn. We komen gemakkelijk bij elkaar over de vloer, dat is heel prettig. Dat beide bedrijven in Deventer gevestigd zijn maakt dit natuurlijk extra gemakkelijk”.

Simon Bos van Tauw is met name te spreken over de snelheid waarop MapGear kan handelen en geen vraag te gek vindt. “De communicatie gaat heel goed. Ik krijg altijd heel snel een reactie op mijn vragen, ook als er wat uitgezocht moet worden. Het gemak waarmee ik mijn contactpersoon Egbert kan vragen is echt fijn!” Komt er een vervolg op de huidige kaarten van riothermie? “Zeker,” zegt Simon Bos. “Wij maken nu de eerste scans gratis voor gemeenten. Als deze tool eenmaal staat willen dan we de kaarten verder gaan uitbreiden en invullen samen met onze klanten. Kaarten zijn voor ons een veel sterker communicatiemiddel dan bijvoorbeeld een rapport.”

Tauw

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over deze klantcase? Laat dan hier uw contactgegevens achter. We nemen binnen twee werkdagen contact met u op.