Tekenen en Rekenen

Tekenen en rekenen met GeoApps

Met behulp van de nieuwe, innovatieve teken&reken functionaliteit in ons GeoApps platform is het mogelijk om geo analyses uit te voeren op uw geodata. Zo kunt u bijvoorbeeld berekenen hoeveel objecten of personen zich naar verwachting in een ingetekend gebied zullen bevinden (bij calamiteiten). Of uitrekenen hoeveel huishoudens van stroom of warmte voorzien worden door het uitvoeren van duurzame maatregelen aan een selectie van woningen, buurten of wijken.

Een mooi voorbeeld is de Lichtkaart, een analysetool speciaal ontwikkeld voor beheerders van verlichting in de openbare ruimte. Deze volledig op GeoApps gebaseerde tool werd gerealiseerd in opdracht van  ingenieursbureau Tauw. Het doel van de applicatie is het snel kunnen doorrekenen van de verschillende mogelijkheden (scenario’s) voor verduurzaming van de straatverlichting, bijvoorbeeld door lampen te vervangen door LED. Via de interactieve kaart wordt een selectie gemaakt van lichtmasten die aangepakt moeten worden (bijvoorbeeld in een bepaalde buurt of alleen lampen die aan vervanging toe zijn) waarna binnen enkele seconden wordt uitgerekend wat de verwachte kosten en baten zijn. De gebruiker kan zelf de rekenparameters aanpassen, zodat de berekening opnieuw wordt uitgevoerd met de gewijzigde parameters. Het resultaat van de analyse kan worden gedownload in een overzichtelijk PDF-rapport.

De applicatie is de afgelopen weken uitgebreid getest in diverse gemeenten en levert veel positieve reacties op. Binnenkort zal Tauw deze analysetool ook beschikbaar stellen aan andere gemeenten, niet alleen voor de verduurzaming van straatverlichting maar ook voor het doorrekenen van andere duurzame maatregelen, zoals de plaatsing van zonnepanelen, windmolens of riothermie projecten.

 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over deze tool? Laat dan hier uw contactgegevens achter. We nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

1 + 2 =