Zelfs in ons bewolkte en regenachtige klimaat is de potentie van zonne-energie enorm. In totaal is 892 km² aan dakoppervlak geschikt voor zonnepanelen: zo’n 125.000 voetbalvelden. Met al die panelen zou Nederland voor de helft draaien op energie uit de zon. Die conclusie trekt Deloitte vandaag in een State of the State report, voor een belangrijk deel gebaseerd op de geodata en berekeningen uit de Zonnekaart van MapGear.

Van 3 naar 270 miljoen
Van alle 9 miljoen gebouwen in Nederland heeft maar 4,4% zonnepanelen op het dak. Die leveren amper 2% van de totale energiebehoefte. Er is in ons land nog zo veel dakoppervlak geschikt, dat het bestaande aantal van 3 miljoen zonnepanelen is uit te breiden tot 270 miljoen.

Een vijfde minder CO2-uitstoot
Zouden we de kracht van zonne-energie optimaal gebruiken, dan verminderen we de uitstoot van CO2 door energieproductie meteen met 63% en de totale uitstoot met 20%. Dat brengt de ambitie van Nederland om 49% minder CO2-emissie te hebben in 2030 een stuk dichterbij. Bekijk de volledige resultaten van de data-analyse.  

Zonnekaart van 200 gemeenten
De basis van deze berekeningen is de database van MapGear met het zonnepaneel-potentieel van alle daken in Nederland, compleet met het precieze aantal panelen per adres, de energie-opbrengst, de bijbehorende CO2-reductie en de terugverdientijd. Op de Zonnekaart van MapGear kunnen inwoners en bedrijven van 200 gemeenten in Nederland en België zien of hun dak geschikt is.

Andere interactieve tools
Gemeenten, provincies, woningcorporaties en energiebedrijven kunnen bij MapGear terecht voor gebiedsanalyses met Zonnekaart Pro en andere interactieve tools om zelf berekeningen uit te kunnen voeren voor bijvoorbeeld groene daken, geothermie of warmtewinning uit oppervlaktewater of riolering.

Hoe kunnen wij ook u helpen?

Wij nodigen u van harte uit voor een vrijblijvend gesprek. MapGear is gevestigd in de open en stimulerende werkomgeving van de voormalige Gasfabriek in Deventer. Ons kantoor bevindt zich op korte afstand van de snelweg A1 en is tevens goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij helpen ook u graag verder met uw project of bij praktische vragen bijvoorbeeld over GIS-bewerkingen of kaartvervaardiging.

Share This