Tekenen en Analyseren in GeoApps

| Nieuws

GeoApps biedt innovatieve analyse-functionaliteit die jou in staat stelt om analyses uit te voeren op jouw geodata. In de geavanceerde kaartviewer kun je zelf selecties intekenen en hiermee geautomatiseerde berekeningen uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld snel uitrekenen hoeveel gebouwen er in een gebied staan en hoe het ervoor staat met de energielabels. Of bepalen hoeveel huishoudens van warmte of stroom kunnen worden voorzien door het gebruik van duurzame energiebronnen in de buurt. Na het selecteren van het gebied, kun je deze informatie met één klik op de knop als overzichtelijk rapport opvragen.

Waternet maakt al langere tijd gebruik van deze analyse-functie in GeoApps. Waternet is de uitvoeringsorganisatie voor de watertaken van gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel Gooi en Vecht. Zij houdt zich bezig met de drinkwatervoorziening, het afvalwatersysteem en het waterbeheer. Met behulp van GeoApps bracht Waternet de verschillende warmtebronnen in kaart, waaronder warmte uit oppervlaktewater, drinkwater en afvalwater (aquathermie). “Dit doen we zodat wij, en andere partijen die aan de Energietransitie werken, direct inzicht hebben in de mogelijkheden van aquathermie. We hebben berekend dat we met de warmte uit het oppervlaktewater in potentie de helft van Amsterdam zouden kunnen verwarmen. Voorheen waren wij ruim een week bezig om alle data op te halen en door te rekenen wat de mogelijkheden zijn om een wijk aardgasvrij te verwarmen. Nu is dat binnen enkele minuten geregeld. Daarmee besparen we dus een hoop tijd en geld,” aldus Harry de Brauw, Adviseur Energie Transitie bij Waternet.

Werken met lagen

De kaartviewer van Waternet bestaat uit meerdere thematische kaartlagen. De analyse-functie kan gelijktijdig berekeningen uitvoeren op al deze kaartlagen. “We hebben de kaartviewer gevuld met allerlei nuttige informatie, bijvoorbeeld over type gebouwen, bouwjaren en oppervlaktes. Hiermee kunnen we behoorlijk nauwkeurig bepalen hoeveel warmte er nodig is om elk gebouw te verwarmen. Deze informatie is met de GeoApps-analysefunctie nu zowel per gebouw, maar ook per huizenblok of hele wijk uit te rekenen”, aldus Harry.

Waternet heeft haar viewer publiekelijk beschikbaar gesteld zodat iedereen deze kan gebruiken. De buurwaterschappen Hoogheemraadschap van Rijnland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben het format van Waternet nu overgenomen zodat het ook beschikbaar is voor hun beheergebied. De Provincie Noord-Holland zier hier ook de meerwaarde van in en ondersteunt deze ontwikkeling. “Door onze kaart uit te rollen naar deze buurwaterschappen, krijgt de viewer niet alleen meer waarde, maar ontstaat er tegelijk meer draagvlak voor het gebruik van duurzame omgevingswarmte. Dit is dus een win-win-situatie!” zo stelt Harry. Nu de analysefunctie een periode gebruikt wordt, blijken er ook nieuwe vragen te ontstaan.  Zo hebben we kortgeleden de rapportage uitgebreid met inzichten in de warmte(vraag)dichtheid en de effecten van isolatie op de warmtebehoefte per gebouw. Hierdoor biedt de rapportage nu nog meer inzicht waar beleidsmedewerkers daadwerkelijk mee aan de slag kunnen.

Eenvoudig rapportages maken

Een andere reden voor Waternet om voor GeoApps te kiezen is de ingebouwde rapportage functionaliteit. Deze genereert automatisch PDF-rapporten in de huisstijl van Waternet en met de zelfgekozen data. “Het is nu mogelijk met één druk op de knop een overzicht te krijgen van een geselecteerd gebied. Zo hebben we alle geanalyseerde informatie overzichtelijk beschikbaar in één document, dat eenvoudig gedeeld kan worden met collega’s of partners”, aldus Harry.