700.000 zonnepanelen gedetecteerd voor RESU16

| Nieuws

Voor #RESU16 (Regionale Energie Strategie regio Utrecht) hebben we ruim 700.000 #zonnepanelen in kaart gebracht! Van 16 gemeenten is nu precies bekend waar al zonnepanelen geïnstalleerd zijn én waar de potentie voor extra panelen nog groot is. Met Duurzaamheidskaart Pro is in kaart gebracht in welke wijken nog veel potentie is en op welk soort gebouwen (bv. woningen, kantoren, scholen, buurthuizen etc.). Deze statistieken worden door RESU16 gebruikt als cijfermatige onderbouwing voor het regionale beleid rondom zonne-energie.

Ons team van geo-operators heeft in een periode van ruim twee maanden alle zonnepanelen visueel gedetecteerd vanaf actuele luchtfoto’s. Een flinke klus, maar alles voor de beste kwaliteit data!

Handmatig VS AI/Machine learning
Want een automatisch algoritme detecteert misschien sneller, maar deze techniek is erg kostbaar en vaak ook minder accuraat. Door kleurverschillen en schaduwen op luchtfoto’s blijken zonnepanelen door algoritmes soms lastig te onderscheiden. Terwijl een getrainde operator meestal snel herkent of het gaat om een PV-installatie of iets dat erop lijkt, zoals een carport of kassencomplex.

Zicht op toename PV-installaties 
Onze kaartapplicatie #GeoApps is als basis gebruikt voor het accuraat detecteren en invoeren van zonnepaneel installaties, zodat deze data nu ook als geografisch bestand beschikbaar is. De ingebouwde analysetool maakt bovendien een nauwkeurige prognose van het aantal zonnepanelen over bijv. 5 of 10 jaar. Zo krijgen #RESU16 en de Utrechtse gemeenten beter inzicht in de verwachte toename van het aantal PV-installaties in de komende jaren.

Volgende project wordt nog groter! 
Onze innovatieve werkwijze is zeker niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels mogen we ook aan de slag voor Provincie Limburg! Om het aantal zonnepanelen te detecteren in dit gebied van 2.209 km² werken we samen met een extern team van professionele geo-operators van #Bee4GIS, zodat we de resultaten al binnen enkele weken kunnen opleveren!