Wel of geen boom voor je huis? Vertel het in de PraatMee app!

| Nieuws

Een fysieke bewonersavond zat er vanwege Covid-19 in maart 2020 niet in. Dus besloot de gemeente Deventer online inspraak te verzamelen voor de geplande reconstructie van De Braam. “Door inzet van de PraatMee app hebben wij meer reacties ontvangen van bewoners. Vooral vanuit de jongere doelgroep was de input opvallend hoog. Het is een erg prettig medium, zeker in deze tijd,” aldus Judith Meekes, projectleider bij de Gemeente Deventer.

Meerjarig onderhoudsprogramma

Het project Herinrichting De Braam is onderdeel van het meerjarig onderhoudsprogramma vanuit gemeente Deventer. De weg De Braam doorkruist de wijk Colmschate en is hard toe aan renovatie. Zo is de weg eigenlijk te breed voor een 30-kilometerzone waardoor er vaak veel te hard wordt gereden. Daarnaast ervaren de bewoners overlast van de enorme bomen, waarvan de wortels het asfalt en trottoirs op verschillende plekken omhoog drukken.

Herinrichting

Om deze problemen te verhelpen komt er een herinrichting die bestaat uit een versmalling van de weg, aanbrengen van nieuw asfalt, nieuwe trottoirs én het planten van nieuwe bomen. “De huidige platanen die langs de weg staan zijn eigenlijk te groot voor de inrichting van de weg,” licht Judith toe. “De boomwortels zijn na 40 jaar zo groot geworden dat ze de tegels en het asfalt opdrukken. Naast de wortelopdruk ervaren de bewoners ook veel overlast van het bladafval.”

Inzet van PraatMee

In maart 2020 was het tijd de bewoners mee te laten denken over de toekomstige inrichting. “Een bewonersavond zat er natuurlijk niet in. Mede daarom hebben wij de PraatMee app ingezet om bewoners online naar hun mening te vragen over diverse onderwerpen. Willen mensen juist wel of geen boom voor hun huis? En een parkeerplaats meer of minder? Een breder trottoir?”

 

Bredere doorsnede bewoners reageert door inzet app

“We hebben de PraatMee kaart als een prettig en laagdrempelig medium ervaren,” stelt Judith. “Ik zou niet weten hoe we het anders hadden moeten doen. Het grootste voordeel is dat je de mening van een bredere doorsnede van bewoners hoort. We kregen bijvoorbeeld veel meer reacties van jonge ouders. Vooral deze groep reageert via de website veel beter dan bij bewonersavonden. Ze kunnen er nu thuis even de tijd voor nemen. Ook intern bij de gemeente Deventer wordt het gebruik van PraatMee goed ontvangen. We zetten de PraatMee app al in bij meerdere projecten voor burgerparticipatie.”

Samenwerking MapGear

“De samenwerking met MapGear verloopt ook goed. We hadden richting de oplevering van de kaart een strakke deadline. Maar Ryan, onze rechtstreekse contactpersoon voor PraatMee, heeft dit allemaal binnen de afgesproken tijd afgerond. Er is sprake van korte lijntjes en dat werkt erg fijn. Wij verwachten dat wij deze app in de toekomst steeds meer gaan gebruiken. De PraatMee kaart is voor bewoners een stuk praktischer en laagdrempeliger en wij krijgen meer reacties. Kortom, een win-win situatie.”

Meer weten? Bekijk hier de informatie over PraatMee app of neem voor meer informatie contact op met Ryan Beij via r.beij@mapgear.nl