Deloitte lanceert Rooftop Solar Tool voor versnellen energietransitie

| Blog

De Deloitte Rooftop Solar Tool is live! De door MapGear ontwikkelde applicatie geeft inzicht in de mogelijkheden voor zonnepanelen op alle grote daken van commerciële gebouwen in Nederland. Omaima Ez-Zaitouni, Senior Consultant bij Deloitte, is enthousiast over de eerste reacties van vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en andere geïnteresseerden. “De Nederlandse zonnemarkt is in de loop der jaren exponentieel gegroeid en heeft een verschuiving laten zien van kleinschalige woningbouwprojecten naar (mid) grootschalige projecten. Sterker nog, op basis van de toegekende SDE+ aanvragen, verwachten we dat deze groei de komende jaren nog zal aanhouden en specifiek op zonne-energie op daken. Wij hopen met de Deloitte Rooftop Solar Tool interesse te wekken en inzicht te geven in het potentieel van zonne-energie op daken.”  

Van idee naar tool

Omaima Ez-Zaitouni verdiept zich in de energietransitie en houdt zich binnen het team Valuations & Modelling van Deloitte bezig met waarderingsvraagstukken. “We volgen de energietransitie en de ontwikkeling hiervan nu al een aantal jaar. De ontwikkeling van zonne-energie in Nederland trok onze aandacht, waar we zagen dat er steeds meer interesse kwam voor commerciële projecten (op daken), in plaats van de traditionele kleinschalige woningbouwprojecten. De ontwikkeling van rooftop solar ging door het dak, zo bleek. We besloten ons hierin verder te verdiepen, onderzoek te doen en een tool te ontwikkelen waarin we het potentieel van deze daken in kaart konden brengen. ”

Oplossing & updates

De Deloitte Rooftop Solar Tool werkt met twee informatielagen: Wat is de potentie aan zonvermogen op de daken in onze dataset? En op welke daken zijn al SDE-aanvragen ingediend? “De bedoeling is dat we deze tool blijven updaten zodra er nieuwe SDE-data is. Ook kijken wij samen met MapGear of we de tool verder kunnen uitbreiden met verschillende lagen. Wellicht komt er in de toekomst nog een derde laag die knelpunten op het stroomnet weergeeft. Dat zou ideaal zijn.”

Aanleiding

“Voorheen gingen we af op marktstudies door de spelers en ontwikkelingen in kaart te brengen. Maar wij konden zelf niet het potentieel uitrekenen en misten net de vertaalslag naar vastgoedontwikkelaars. Waar zijn nog daken vrij? En hoe groot is het potentieel? Dat kan MapGear juist heel goed in beeld brengen. Onze kracht ligt vervolgens weer bij de financiële analyses en vraagstukken waar een ontwikkelaar mee te maken zou kunnen hebben.”

Reacties op de tool

“We hebben al veel positieve reacties gehad op de Rooftop Solar Tool wat heel leuk is. Bijvoorbeeld vanuit de provincies en regio’s die zich bezighouden met regionale energiestrategieën en benieuwd waren naar het potentieel van het dak van het gemeentehuis. Maar ook vastgoedeigenaren en ontwikkelaars hebben gekeken. Intern zijn er ook veel reacties geweest. Collega’s vinden het een interessante tool en komen met suggesties voor nieuwe toevoegingen. Omdat we bij Deloitte vanuit verschillende disciplines aan energietransitie werken, krijg je uiteindelijk een brede tool met meerdere inzichten.”

State of the State

De Rooftop Solar Tool is niet de eerste samenwerking tussen MapGear en Deloitte. Voor State of the State brachten wij in 2018 het totale potentieel voor zonnepanelen op residentiele daken in kaart. “Ik heb veel contact gehad met Wouter [Technisch Specialist, eigenaar MapGear]. Er werden vaak goede suggesties gedaan en alle updates die we bespraken waren telkens mogelijk, gewoon een fijne samenwerking.”

Meer weten? Bekijk hier de Deloitte Solar Tool: https://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/energy-resources-industrials/articles/rooftop-solar-tool.html

Of neem voor meer informatie contact op met Wouter Goedhart via w.goedhart@mapgear.nl